Çocukların Hakları Var

cocuk-olmaya-hakkim-varÇocukluk insanların yaşamında büyümek ve öğrenmekle ilgili özel bir dönem. Geleceğin yetişkinleri olan çocuklar, bakımları ve korunmaları için yetişkinlere ihtiyaç duyarlar. Ama toplumlar çocuklara yalnızca yarının yetişkinleri oldukları için değil, bugünün insanları oldukları için de değer verir.

“Çocuk Olmaya Hakkım Var”, bütün çocukların korunmaya, yaşamak ve büyümek için ihtiyaçlarının karşılanmasına, oyun oynamaya, arkadaşlar edinmeye, çalışmamaya, anne ve babaları onlarla aynı fikirde olmasa da fikirlerini söylemeye hakları olduğunu anlatıyor. Çocuklar için hazırlanmış ve çocuklara hakları olan bir çocuk olmanın ne demek olduğunu anlatan bu resimli kitap, aynı zamanda Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin de küçük bir özeti.

i-have-the-right-to-be-a-child-pps-12-13-small_0

Birleşmiş Milletler’in 20 Kasım 1989’da ilan ettiği ve Türkiye’nin de 1990 yılında imzalamış olduğu Çocuk Haklarına Dair Sözleşme çocukların temel haklarını güvence altına alır. Sözleşme, 18 yaşından küçük her bireyi çocuk olarak kabul eder. Çocuklar ne ailelerine ne de devlete aittir. Kendi haklarının özneleri olan, yeterli bireylerdir.

Sözleşme çocukların barınma, sağlık, beslenme gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması, eksiksiz olarak gelişmelerine ve potansiyellerini tam olarak gerçekleştirmelerine yardımcı olacak eğitim, kendini ifade etme özgürlüğü gibi olanaklara erişim, kendileriyle ilgili konularda kararlara katılma ve zararlı etkilerden, istismardan, sömürüden korunma haklarını sıralar. Yeryüzünde yaşayan tüm çocuklar, köken ve beceri farkı gözetilmeksizin, nasıl bir aileden gelirlerse gelsinler ve düşünceleri, sözleri ne olursa olsun aynı haklara sahiptirler:

“Büyüklerimin beni koruması,
felaketlerden uzakta olmak,
hayatıma çok mutsuzluk ya da
gökten çok çok yağmur yağarsa
kocaman bir şemsiyenin
altında olmak benim hakkım.”

i-have-the-right-to-be-a-child-pps-32-33-small.png

Yaş grubu: 4+
Özgün Adı: J’ai le droit d’être un enfant
Yazan: Alain Serres
Resimleyen: Aurélia Fronty
Türkçeleştiren: Füsun Önen
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa sayısı: 44
Birinci basımı: Ağustos 2013
ISBN: 9789750826115

Resimler için kaynak: https://www.amnesty.org.uk/rights-child-pictures